Predarea limbii franceze cu TIC

Predarea francezei cu TIC
Home
Tutoriale de folosire a computerului si a Internetului
Voyage avec Roland
Competente tehnice si tehnologice
Predarea cu Internetul
Internet in formare
Predarea limbii franceze
Lucrul si indrumarea on-line
Utilizarile Internetului
Internet in clasa
Exemplu de cursuri cu TIC
Activitatea profesorului
standarde
Modul de lucru in cadrul cursurilor cu TIC

Enter subhead content here

Pentru a putea realiza o completare fericit? a documentelor clasice existente , ca referin?e de predare: curriculum, programele, manualele, ?i mai ales pentru a în?elege CE ?i CUM se schimb? în actul pred?rii în momentul utiliz?rii computerului în predare, este nevoie s? pornim exact de la documente în sine.
      Este evident ca o lectie poate fi predata si fara ajutorul computerului, insa de cele mai multe ori utilitatile existente in Internet sau pe softurile de specialitate, completeaza mult mai bine si mai atractiv lucrurile plate ce trebuiesc prezentate.
      Exista mai multe posibilitati cu care trebuie s ava confruntati: ori vi se dau acele softuri si vi se spune sa va descurcati, ori trebuie sa tineti o lectie deschisa model, ori pentru aceasta inspectie de grad trebuie neaparat si mijloacele moderne integrate. Si atunci va vedeti in situatia de a nu sti de unde sa incepeti si cum sa continuati.
      In acest scop sunt si indrumarile de fata. Sa nu mai existe initiati si nestiutori, si sa para ca cei ce stiu, au avantaje in plus sau sunt superiori cuiva in vreun anume fel. Cand exista vointa ,rabdare si interes orice este posibil, fara false complexe de inferioritate.

      Am luat drept exemplu programa de limba franceza de clasa a 6-a.
      Obiectivele generale: cognitive si atitudinale raman neschimbate, deoarece structura clasica a unui plan de lectie predand cu ajutorul computerului se compune din 9 secvente(**************).

1) Ce putem totusi schimba , sau imbunatati la acele obiective generale? In primul rand trebuie sa ne gandim ca un computer la ora produce cateva schimbari majore in modul de interactie al subiectilor invatarii, centrul de interes se pierde de la porfesor si se axeaza pe computer, de aceea trebuie avut in vedere ca acea prezentare sau secventa sau document de orice gen sa fie bine ales si bine prezentat inainte, si bine fructificat dupa. Riscand sa plictisim copii sau sa le pierdem atentia nu am facut o ora predata cu computerul eficienta.
2) In cadrul obiectivelor cognitive ne intalnim cu niste aspecte:competente de comunicare(din litaratura de specialitate de pana acum, inclusiv acel ghid comunicarea in cadrul TIC inseamna e-mail, chat, videoconferinta). Este evident ca nimeni cu un computer abia stiind sa-l deschida nu se ava aventura in astfel de activitati. Si atunci ne intrebam ce fel de comunicare? La ce mai a bun computerul cand ne descurcam si fara? Exista softuri de invatare a limbii interactive, acelea sunt foarte eficiente in comunicare…..deci vom adauga in cazul in care vom avea: activarea activitatilor de comunicare prin comunicare interactiva
3) Largirea orizontului referitor la spatiu francofon si european.
Aici atat softurile cat si matarialele preluate de pe internet sunt de foarte mare utilitate. In ce sens? Indiferent de textul scris dedesubt, imaginile prezentate , compozitia unei prezentari multimedia si a unei pagini web fixeaza si fac ora mai atractiva, iar invatarea este mai eficienta. (de aceea completam: largirea………prin utilizarea de materiale multimedia si web)
4) Deprinderea cu tehnici de munca intelectuala: aici deja intervin drepinderile de lucru cu computerul si cu softurile. Oare ce trebuie s astie un profesor si sa ceara de la elevi? In primul rand sa utilizeze primar computerul si apoi sa lanseze aplicatiile. In ce priveste utilizarea aplicatiilor, ele se realizeaza simplu daca profesorul in prealabil a vizionat continuturile , a ales ce secvente vrea sa prezinte, si si-a construit o structura de lucru cu acele elemente.
5) Obiectivele atitudinale: stimularea interesului pentru civilizatia si spatiul francofon se realizeaza implicit prin aceste materiale utilizate. Si nu e nevoie neaparat de pagini strict la obiect, poate si ele plate si lipsite de interes. Pot fi folosite ziare on-line a le copiilor, siterui ale unor scoli, sau siteuri ale unor orase, muzee……..desene animate….animale
6) Acele prezentari au si text, le va fi foarte placut copiilor ca cu ajutorul unui soft cu dictionar sa descopere singuri continutul textului ce insoteste o imagine
7) Transferul d ela franceza invatata in clasa la exprimarea personala, in situatii de comunicare se poate realiza prin intermediul unei sedinte de e-mail, chiar intre membrii aceleiasi clase la o sala de internet, sau o sedinta de chat.
8) Formarea calitatilor umane se realizeaza deoarece pe chatul francofon sunt diverse populatii francofone, si apoi in momentul prezentarii spatiului francofon e clar ca se prezinta si componentii ca tari.

Trecem acum la continuturile invatarii

Punctul a) tematica universului referential
1. Prezentarea si descrierea unei persoane
2. Copilul si mediul familial
3. Copilul si mediul social
4. Copilul si mediul natural
5. Organizarea activitatii cotidiene
6. Descoperirea universului francofon prin
b) Acte de vorbire
c) Gramatica
 

Desigur ca siteul Weboscope nu este cel mai relevant pentru predarea limbii franceze.
Insa pentru o exemplificare completa este util.
 
 
 

Enter supporting content here